Magazin online Publicat: 01.08.2024

Cât timp durează crearea unui site web

Cât timp durează crearea unui site web? Interval de timp pentru dezvoltarea unui magazin online

Am pregătit pentru dvs. un articol în care vă spunem cât durează crearea site-ului dvs. web și ce afectează timpul de dezvoltare. De asemenea, veți afla la ce aspecte este important să acordați atenție pentru a lansa un site competitiv și atractiv care să vă reprezinte afacerea pe internet.

Conținutul articolului
  1. Cum să vă pregătiți pentru crearea site-ului
  2. Modalități de creare a unui site web 
  3. La ce altceva ar trebui să mai acordați timp?
  4. Concluzie

Timpul de creare a unui site web depinde de tipul acestuia, de numărul de funcții necesare, de designul dorit, de nișa de afaceri și de metoda de dezvoltare. Ultimul factor este cel mai semnificativ. De asemenea, determină valoarea investițiilor financiare în implementarea proiectului web, necesitatea de a angaja programatori, posibilitatea administrării independente a resursei finite.

În acest articol am defalcat cele patru opțiuni pentru crearea unui site — caracteristicile lor și cantitatea de muncă pe care o implică fiecare metodă. Pentru a facilita orientarea, am luat ca exemplu unul dintre cele mai populare și în același timp complexe tipuri de site — un magazin online.

Cum să vă pregătiți pentru crearea site-ului

Implementarea cu succes a oricărui proiect este imposibilă fără un plan bine gândit. Formarea acestuia implică o mulțime de muncă analitică, pentru care trebuie alocat timp separat. În același timp, planul vă permite să înțelegeți ce ar trebui să fie viitorul dvs. magazin online, reduce probabilitatea erorilor în procesul de creare a acestuia și ajută la determinarea mai precisă a calendarului necesar pentru materializarea ideii. Înainte de a trece la partea tehnică, merită să parcurgeți următoarele aspecte:

  • stabilirea obiectivelor pe care doriți să le atingeți cu ajutorul site-ului;

  • analiza nișei, a concurenților și a publicului țintă;

  • stabilirea bugetului.

Să analizăm în detaliu fiecare etapă.

Stabilirea obiectivelor site-ului

Chiar și atunci când știți de ce tip de resursă web aveți nevoie, este important să determinați obiectivele creării acesteia. De exemplu, dacă conduceți deja o afacere și aveți un magazin pe Instagram, obiectivul inițial al dezvoltării site-ului web poate fi acela de a simplifica comunicarea cu publicul paginii dvs. de social media. Utilizatorii interesați vor putea să se familiarizeze rapid cu întreaga gamă de produse într-un singur loc și să plaseze imediat o comandă, fără corespondență și clarificări lungi. În acest caz, principala atenție este acordată conținutului catalogului de înaltă calitate și celei mai simple forme posibile de înregistrare a achiziției.

Lansarea site-ului ca principal canal de vânzări necesită o elaborare mai amănunțită. Deja din primele zile de lucru ar trebui să fie pe deplin pregătit pentru a vă reprezenta calitativ marca pe Internet, deoarece lucrați cu un public rece care nu este familiarizat cu afacerea dvs. De la site depinde ce impresie își vor face utilizatorii despre noul magazin și dacă aceștia vor deveni clienți reali.

De regulă, site-ul unui magazin online închide mai multe obiective deodată: vânzarea produselor, atragerea clienților, prezentarea afacerii și altele. De asemenea, sunt adesea dezvoltate proiecte individuale, care vizează rezolvarea unei sarcini specifice. De exemplu, sunt create pagini de destinație separate pentru a face publicitate unui anumit produs sau direcție.

Analizați nișa, concurenții și publicul țintă

Pentru a obține un site cu o rată de conversie ridicată, este necesar să se determine cât mai exact cui îi este destinat. Înțelegerea intereselor, comportamentului, gusturilor potențialilor clienți va fi necesară în aproape toate etapele de creare a unui magazin online — de la selectarea designului până la umplerea paginilor cu conținut.

Studiul resurselor web ale concurenților, la rândul său, vă va ajuta să evitați greșelile frecvente și să găsiți soluții interesante care vă vor sublinia punctele forte și vă vor permite să vă evidențiați printre companiile similare. Analizați ce vă place pe site-urile web ale concurenților, ce le lipsește, cum credeți că ar putea fi îmbunătățite și folosiți aceste informații în avantajul dumneavoastră. Pentru a înțelege tendințele și a vă inspira, este util să studiați în plus nu numai concurenții direcți, ci și, de exemplu, magazinele populare din străinătate din nișa dumneavoastră. 

Stabilirea bugetului

Calculați imediat suma maximă pe care sunteți dispus să o cheltuiți pe site, deoarece aceasta va depinde de dezvoltarea ulterioară. Atunci când formați bugetul prevedeți atât costurile directe necesare pentru implementarea tehnică, cât și cele conexe — pentru instrumente și servicii care vor ajuta în muncă, găzduire și domeniu, completarea paginilor web. De asemenea, determinați câți bani la început sunteți dispus să investiți în asistență și întreținere, de exemplu, în primele câteva luni, în timp ce nu veți avea încă un flux constant de comenzi prin intermediul site-ului. Citiți mai multe despre cât costă să deschideți un magazin online în articolul nostru. 

Timpul de pregătire pentru dezvoltarea site-ului este determinat individual. Cât timp va dura depinde de mai mulți factori. Dacă sunteți deja angajat în comerțul online, atunci munca pe etape va fi mai rapidă, deoarece probabil aveți anumite evoluții. Atunci când deschideți o nouă afacere, procesul este mai lung, dar informațiile colectate vă vor economisi timp în viitor, de exemplu, atunci când pregătiți un magazin online pentru promovare. În plus, puteți delega unele sarcini persoanelor care se ocupă de outsourcing, cum ar fi analiza pieței, a publicului țintă și a concurenților. În acest fel, veți putea acorda atenție altor sarcini de afaceri, dar pregătirea va fi mai costisitoare decât dacă studiați problemele pe cont propriu. 

Modalități de creare a unui site web 

Din ce metodă alegeți, în principal, va determina timpul de creare a site-ului. Dacă ați parcurs cu atenție toate etapele de pregătire pentru dezvoltarea sa, opțiunea optimă de a alege nu va fi dificilă. Detaliat familiarizat cu fiecare, va fi capabil să orienteze, care este potrivit în ceea ce privește investițiile financiare, timp și punerea în aplicare a funcțiilor necesare. Există patru opțiuni pentru dezvoltarea site-ului:

  • abordarea auto descriptivă, adică dezvoltarea individuală de la zero;

  • crearea unui site bazat pe CMS;

  • crearea independentă a unui site din blocuri și șabloane gata făcute cu ajutorul unui constructor;

  • utilizarea unei platforme cloud.

Dezvoltare personalizată 

Această abordare vă permite să obțineți un produs unic, personalizat pentru afacerea dumneavoastră. Structura, designul și funcțiile resurselor web auto scrise sunt complet personalizate pentru a satisface nevoile și cerințele clientului — proprietarul site-ului. Proiecte web scrise de sine stătător dezvoltate în unul dintre limbajele de programare, cum ar fi PHP. Chiar și cu cunoașterea codului, crearea independentă a unui site complet cu mai multe pagini este foarte dificilă, deoarece aveți nevoie și de competențe în domenii conexe, cum ar fi UI/UX design, Backend, QA și altele. Prin urmare, proprietarii de afaceri apelează de obicei la studiouri web sau companii IT care oferă servicii externalizate, iar o echipă de specialiști este implicată în proiect. Procesul în sine implică mai multe etape: 

  • formarea termenilor de referință;

  • prototiparea;

  • crearea layout-urilor de design;

  • aspectul și programarea;

  • completarea de bază cu conținut grafic și textual;

  • testarea;

  • revizuire. 

Dezvoltarea unui magazin online durează de la 4 luni și poate dura până la un an. Diferiți specialiști dedică o mulțime de timp proiectului, astfel încât această metodă de creare nu este doar consumatoare de timp, ci și cea mai costisitoare. Costul unui site autodescris este de la câteva la zeci de mii de euro. Resursa web gata trebuie să fie întreținută, să monitorizeze funcționarea sa corectă, să corecteze erorile. Având în vedere specificul dezvoltării, fără abilități de programare, este dificil să faceți acest lucru. De regulă, pentru a administra site-ul atrage aceiași lucrători care l-au creat. Majoritatea companiilor oferă un format orar de plată pentru asistența tehnică. Numărul de ore necesare în fiecare lună poate fi diferit și depinde de frecvența actualizărilor, de trafic și de alți factori.

Pentru întreprinderile nou-înființate și magazinele online mici, astfel de costuri de resurse sunt nepotrivite, astfel încât abordarea de dezvoltare personalizată este utilizată de cele mai multe ori de întreprinderile mari, care doresc să obțină cele mai personalizate soluții.

Crearea unui site web pe CMS

Dezvoltarea de site-uri bazate pe CMS este cea mai populară alternativă la abordarea auto descriptivă. CMS este un software gata făcut pentru gestionarea conținutului web. În cuvinte simple, este un fel de resursă web “cadru”, care este personalizată, completată cu diverse module și în final obțineți un site. Orice CMS open source vă permite să implementați chiar și soluții foarte complexe și să adaptați complet site-ul la nevoile afacerii. 

În teorie, orice utilizator de internet poate crea un site web pe un CMS și îl poate gestiona fără a apela la programatori. Cu toate acestea, în realitate, fără cunoștințe specializate, puteți implementa doar cele mai simple funcții. Pentru a dezvolta un magazin online complet, aveți nevoie de cel puțin câteva cunoștințe de cod, să înțelegeți compatibilitatea modulelor, să fiți pregătit pentru numeroase corecții, teste și experimente. Dacă doriți, puteți alege în mod independent un CMS pentru a crea un site, adânciți-vă în aspectele tehnice și încercați să ajustați totul. Dar va dura mai mult de o lună de muncă zilnică. Dacă nu doriți să petreceți atât de mult timp pentru lansarea unui site, puteți apela la un studio web sau puteți angaja un specialist independent. 

Serviciile unui studio web vor costa mai mult, dar de obicei puteți obține o resursă web finalizată mai repede. Costul și termenele pe care fiecare companie le stabilește în mod individual. În medie, termenul de dezvoltare a unui site pe CMS pentru un magazin online durează de la 1 la 3 luni și costă de la 1300 euro. Site-urile de alte tipuri sunt mai bugetare, necesită mai puțin timp. De exemplu, majoritatea companiilor lucrează la un site de cărți de vizită sau landing page timp de 2-4 săptămâni.

Pentru a economisi bani, antreprenorii apelează uneori la programatori privați care lucrează de la distanță. În acest caz, este mai bine să stabiliți imediat data până la care doriți să primiți proiectul finalizat. Porniți de la aceasta atunci când căutați un executant, deoarece fiecare specialist stabilește individual termenii. Acestea depind de calificările și experiența freelancerului, în plus, ar trebui să luați în considerare și factorul uman. Spre deosebire de studiourile web, care de obicei încheie un contract cu clientul, freelancerii lucrează în principal pe baza unor acorduri verbale și nu au obligații legale față de client. Cel mai mic preț al dezvoltării web este oferit de programatorii începători. Uneori, serviciile lor pot fi chiar gratuite pentru a construi un portofoliu. Cu toate acestea, dacă aveți planuri de a nu întârzia lansarea resursei, este mai bine să contactați profesioniști experimentați cu cazuri de succes, după ce v-ați familiarizat anterior cu recenziile altor clienți. Înainte de începerea cooperării, asigurați-vă că subliniați pentru freelancer termenul limită, care este important să se respecte.

Ca și în cazul abordării autodescriptive, un site CMS gata făcut trebuie îmbunătățit în mod regulat — actualizați modulele, verificați dacă acestea nu intră în conflict unele cu altele și monitorizați securitatea resursei. Sprijinirea unui magazin online bazat pe CMS este o parte destul de extinsă a activității, astfel încât, de obicei, este angajat  un specialist care se ocupă de outsourcing în acest scop.

Crearea unui site web pe constructor

Un constructor de site-uri web este un serviciu online care vă permite să compuneți de sine stătător pagini web din blocuri și șabloane gata făcute. Constructorii de site-uri web nu au o parte de software deschis cu cod și nu necesită abilități de dezvoltare web. Puteți să vă configurați și să vă lansați resursa în doar câteva zile. Majoritatea serviciilor funcționează pe principiul taxei de abonament — plătiți bani pentru site-ul pe care îl utilizați. Tarifele variază în medie de la 5 la 50 de dolari pe lună.

Deși unii designeri au un set destul de mare de funcții, o varietate de modele de design și extensii suplimentare, aceștia nu sunt concepuți pentru a implementa soluții complexe. Un vânzător poate crea doar o vitrină simplă — fără căutare de produse după articol sau nume, un sistem avansat de filtrare sau o funcție pentru compararea diferitelor articole. De asemenea, pot exista dificultăți cu privire la conectarea integrărilor cu servicii și instrumente externe. În același timp, efectuarea de modificări ale codului nu este disponibilă.

Având în vedere caracteristicile acestei metode, este recomandabil să o utilizați pentru a crea pagini de destinație publicitare, site-uri de cărți de vizită sau mici magazine online, concepute mai mult pentru prezentarea produselor decât pentru comerțul cu drepturi depline. Dacă intenționați să vă promovați și să vă dezvoltați activ afacerea, este mai bine să alegeți o altă opțiune. Este posibil ca capacitățile constructorului să nu fie suficiente în cazul extinderii unui magazin online.

Utilizarea unei platforme SaaS

Platformele cloud sau SaaS sunt similare în principiu cu constructorii, dar sunt concepute pentru proiecte de complexitate variabilă. De exemplu, Cartum este conceput pentru întreprinderi de orice dimensiune — de la magazine online cu un sortiment de câteva sute de articole, până la portaluri B2B pentru companii mari de comerț en-gros.

Pentru a crea un site web pe platforma cloud, trebuie doar să lăsați un formular de cerere online. Veți primi un link cu acces la magazinul online gata creat, care va trebui doar să fie personalizat în funcție de nevoile dumneavoastră. Nu este necesar să aveți cunoștințe de programare sau să înțelegeți aspectele tehnice. Utilizatorilor li se oferă instrucțiuni pas cu pas, precum și posibilitatea de a contacta reprezentanții de asistență care ajută la înțelegerea tuturor nuanțelor. 

În medie, este nevoie de 3-4 zile până la 2 săptămâni pentru a lansa un magazin online pe o platformă SaaS. În acest timp, proprietarul afacerii poate pregăti complet site-ul pentru a-l face confortabil pentru cumpărare: alege un design, completează catalogul și conectează integrările necesare. Unele companii, în special Cartum, oferă o perioadă de testare gratuită. Veți putea să vă familiarizați cu toate funcțiile platformei, să înțelegeți dacă vi se potrivește și să configurați un site de bază fără nicio investiție financiară. Apoi plătiți o taxă fixă de abonament. Costul include nu numai utilizarea platformei, ci și monitorizarea performanțelor resursei, actualizări regulate și consultări din partea serviciului de asistență. Adică, nu este nevoie să angajați specialiști separați pentru a administra site-ul — toate problemele tehnice sunt gestionate de reprezentanții platformei. Mărimea taxei de abonament depinde de amploarea și specificul afacerii și începe de la 110 de lei pe lună. Pe măsură ce magazinul se dezvoltă, puteți schimba pur și simplu tariful actual cu unul care oferă mai multe funcționalități, fără a fi nevoie de îmbunătățiri tehnice. 

Este important de luat în considerare faptul că, la fel ca în cazul constructorilor de site-uri web, platformele cloud au un cod închis. Implementarea de soluții personalizate nu este prevăzută. 

Să rezumăm analiza noastră privind modalitățile de creare a unui site web cu un tabel comparativ.

Caracteristici Dezvoltare personalizată CMS Constructor de site-uri web Platforma SaaS
Timpul necesar pentru crearea site-ului De la 4 la 12 luni, în funcție de complexitatea proiectului De la o lună până la 3 luni — pentru magazine online; de la 2 până la 4 săptămâni — pentru site-uri web simple Câteva zile 3-4 zile până la 2 săptămâni
Posibilitatea de auto-creare Nu. Aveți nevoie de cunoștințe aprofundate de programare, design UI/UX și industrii conexe Da, sub rezerva abilităților de programare Da Da
Pentru ce tip de site-uri este potrivit Site-uri web de orice tip Site-uri web de orice tip Site-uri de cărți de vizită, pagini de destinație, magazine online foarte simple, cu un set limitat de funcții Magazine online de orice complexitate
Necesitatea de a angaja programatori Da. Pentru a dezvolta site-ul și pentru ca acesta să funcționeze corect în viitor Da. Pentru a extinde funcțiile site-ului cu ajutorul modulelor și pentru ca acesta să funcționeze corect în viitor Nu Nu
Costul de creare și asistență pentru site-ul web De la 4500 de euro — pentru dezvoltarea site-ului web. Asistența tehnică trebuie plătită la o rată orară, suma depinde de contractantul ales și de complexitatea lucrării De la 1300 de euro — pentru dezvoltarea site-ului web. Asistența tehnică trebuie plătită la o rată orară, suma depinde de contractantul ales și de complexitatea lucrării

Costul site-ului constă într-o taxă de abonament de cel puțin 5 dolari pe lună. În plus, un specialist specializat poate fi angajat pentru a configura funcții individuale, prețul serviciilor sale este stabilit individual și depinde de nevoile proprietarului site-ului

Costul site-ului constă într-o taxă de abonament de la 110 lei pe lună. Planul tarifar include și suportul și întreținerea site-ului de către reprezentanții platformei

La ce altceva ar trebui să mai acordați timp?

Crearea unui site web poate fi comparată cu construcția. Atunci când proiectul este gata, trebuie să i se dea o adresă, să fie adăugat pe hărți și echipat pentru  un sejur confortabil. Același lucru se întâmplă și în afacerile online. Utilizatorii ar trebui să găsească cu ușurință magazinul pe Internet și să îl identifice printre alte resurse. Și rămânând pe site — pentru a obține toate informațiile necesare despre produsele curente, termenii, condițiile achiziției și avantajele, pentru a efectua comanda de la dumneavoastră. Pentru ca magazinul online să fie convenabil și recognoscibil pentru utilizatori, merită să acordați atenție următoarelor puncte:

  • dezvoltați o identitate — gândiți-vă la nume, logo și stil corporativ;

  • conectați domeniul — numele site-ului pe Internet;

  • umpleți paginile web cu conținut — textele relevante și unice nu numai că fac resursa utilă pentru utilizatori, dar și îmbunătățesc SEO-promovarea;

  • realizați bannere pentru pagina principală — acestea pot conține promoții curente, oferte speciale sau pot dezvălui avantajele magazinului dumneavoastră.

Pentru a accelera unele procese, puteți angaja specialiști în freelancing, cum ar fi un designer și un copywriter. Dacă vă decideți să o faceți de sine stătător, utilizați instrumente specializate, cum ar fi generatoarele de nume și editorii grafici precum Canva, care vă vor ajuta să economisiți timp. 

Concluzie

Lucrul la lansarea unui magazin online necesită o varietate de sarcini: de la analize complexe la dezvoltarea de bannere publicitare și scrierea de texte atractive. Tuturor etapelor trebuie să li se acorde suficientă atenție, însă metoda de dezvoltare are cel mai mare impact asupra timpului necesar pentru crearea site-ului. 

Dacă alegeți dezvoltarea personalizată sau crearea unui site web bazat pe CMS într-un studio web sau prin intermediul unor freelanceri, implementarea părții tehnice va fi îndelungată și destul de costisitoare, dar veți obține mai multă personalizare. Dacă preferați o soluție gata făcută, crearea și lansarea independentă a site-ului va necesita o investiție minimă și va dura doar una sau două săptămâni, dar puteți utiliza doar anumite modele și un set de instrumente. Bazați-vă pe bugetul acceptabil pentru dvs., nevoile și dorințele individuale. Cu toate acestea, amintiți-vă — un magazin online fiabil, convenabil și atractiv, care vă reprezintă marca într-un mod de calitate, este un rezultat pentru care merită să vă străduiți, indiferent de metoda aleasă de implementare.

Lansați magazinul online
img
Testare gratuită 7 zile