Magazin online Publicat: 17.07.2024

Ce este un domeniu în cuvinte simple

Ce este un domeniu? Sensul „domeniului” este numele dat site-ului

Un domeniu este un element integral al fiecărui site web. Acesta permite utilizatorilor să găsească resursa web dorită în intermediul online și să o identifice printre altele. Și, de asemenea joacă un rol important în promovarea site-ului, afectează vizibilitatea acestuia în rețea și recognoscibilitatea. În acest articol am colectat informații de bază despre domenii. Veți afla ce sunt acestea, în ce constau, precum și cum să selectați și să conectați numele de domeniu la magazinul dvs. online.

Conținutul articolului
  1. Să înțelegem structura: nivelurile domeniilor
  2. Cum să înregistrați un nume de domeniu
  3. Ce trebuie să știți atunci când înregistrați un domeniu
  4. Concluzie

Fiecare resursă web are propria adresă IP unică prin care poate fi găsită în intermediul online. Aceasta constă într-un grup de patru numere separate prin puncte, de exemplu 165.227.246.229. Este dificil să rețineți astfel de combinații numerice, astfel încât, pentru simplitate, site-urilor le sunt atribuite nume scurte de text — domenii. Dacă facem o analogie, numele de domeniu și adresa IP pot fi comparate cucu înregistrări în agenda telefonică. Utilizatorul nu memorează toate numerele obișnuite din smartphone, ci le semnează în așa fel încât să poată înțelege rapid cui aparțin. Pentru a apela persoana potrivită, trebuie doar să atingă numele atribuit și numărul este format automat.

Astfel, un domeniu este numele unui site în intermediul online, asociat cu adresa sa IP. Acesta coincide de obicei cu numele companiei și este ușor de reținut, spre deosebire de un set de numere.

Ce este un domeniu

Scopul principal al domeniilor este de a identifica site-urile într-o formă convenabilă pentru utilizatorii de internet, dar acestea rezolvă și alte probleme de afaceri.

  1. Creșterea vizibilității — utilizatorul întâlnește numele site-ului chiar înainte de a merge la acesta — în rezultatele căutării sau în publicitate. Dacă numele este ușor, evocă anumite asociații și coincide cu numele mărcii, este mai probabil să fie reținut de potențialii clienți. 

  2. Influența asupra SEO-promovare — pentru a ajunge pe poziții înalte în Google, adresa trebuie să fie simplă și nu foarte lungă. De asemenea, algoritmii sunt bine percepuți de prezența unui cuvânt cheie în domeniu, care indică orientarea site-ului, tema sau scopul acestuia. Fiecare domeniu dobândește o anumită reputație în motoarele de căutare, care îi afectează clasamentul în emisiune. Reputația se formează de-a lungul timpului de activitate a domeniului — cu cât acesta este mai vechi, cu atât pare mai fiabil pentru motoarele de căutare.

  3. Vă permite să configurați un e-mail corporativ — adresele de e-mail cu un domeniu arată mai prezentabil decât e-mailurile de pe serviciile gratuite. Un astfel de e-mail este necesar pentru comunicarea cu clienții, partenerii, buletinele de știri electronice, precum și pentru corespondența între angajați.

Să înțelegem structura: nivelurile domeniilor

Toate domeniile sunt formate din părți separate de un punct, care se numesc niveluri. Iar aceste niveluri sunt definite de la dreapta la stânga, nu invers, așa cum suntem obișnuiți să citim numele site-urilor. Cel mai des utilizate sunt domeniile cu două și trei niveluri. Luați în considerare fiecare nivel.

Domenii de nivel întâi (superior)

Un domeniu de prim nivel se numește zonă de domeniu. Este partea din nume care se află la dreapta ultimului punct. Acesta nu este unic. Adică, nu puteți veni cu propriul domeniu de prim nivel, trebuie să alegeți din lista oferită de registratorul numelui de domeniu. Printre opțiunile oferite, puteți vedea următoarele tipuri de zone de domeniu.

Național (ccTLD) — afișează apartenența site-ului la o anumită țară sau teritoriu. De exemplu, partea „.md” — corespunde zonei de domeniu pentru Moldova, „.ro” — pentru România, „.us” — pentru Statele Unite. Există sute de domenii naționale de nivel superior, dar unele au restricții pentru înregistrare. De exemplu, acestea sunt disponibile după dovedirea reședinței, desfășurarea de activități comerciale oficiale în țara căreia îi aparține domeniul sau îndeplinirea altor cerințe. 

Generic (gTLD) — cele mai comune domenii de zonă care indică tipul de site web. De exemplu, „.com” — destinat întreprinderilor comerciale, „.info” — pentru  portaluri de informare și de referință, „.net” — pentru companii legate de tehnologiile de rețea și telecomunicații. Anumite tipuri de domenii generice de nivel superior sunt atribuite numai după furnizarea de documente justificative, dar majoritatea nu necesită verificări suplimentare.

În funcție de domeniul de activitate — reflectă industria în care operează compania. Domeniul de prim nivel „.cafe” poate fi utilizat pentru site-urile web ale restaurantelor și cafenelelor, „.digital” — pentru agențiile de publicitate, „.tech” — pentru companiile IT. astfel de nume de domenii sunt mai puțin frecvente decât tipurile anterioare. Ele sunt mai des utilizate de reprezentanții întreprinderilor mici și de întreprinzătorii privați, de exemplu, pentru site-uri de prezentare a cărților de vizită.

Domenii de al doilea nivel

Domeniul de al doilea nivel sau domeniul principal este la stânga ultimului punct. Aceasta este cea mai importantă parte — o combinație unică de litere și simboluri, care servește drept nume al site-ului. Dacă, ca exemplu de nume de domeniu, considerăm cartum.md, „cartum” este nivelul principal. Lungimea acceptabilă a domeniului de al doilea nivel este determinată de zona domeniului. De exemplu, dacă alegeți „.com”, puteți înregistra un nume de până la 63 de simboluri. Cu toate acestea, cu cât nivelul principal este mai scurt, cu atât mai bine, deoarece prin acesta utilizatorii vă vor recunoaște site-ul. De asemenea, acesta ar trebui să identifice magazinul prin nume. Un domeniu care nu se potrivește cu numele companiei, nu numai că poate deruta potențialii cumpărători, dar și mai rău perceput de motoarele de căutare, ceea ce afectează negativ SEO-promovarea.

Uneori puteți vedea domenii de al doilea nivel neunice, de exemplu „.com.md” — acestea extind domeniul de nivel superior. De obicei, astfel de domenii sunt utilizate pentru a specifica mai detaliat afilierea site-ului. În acest caz, adresa web nu va mai fi de două, ci de trei niveluri, dar numele unic va fi considerat în continuare domeniul principal.

Domenii de-al treilea nivel

Un domeniu de al treilea nivel sau altfel un subdomeniu sau subdomeniu este situat în stânga penultimului punct. Acesta nu este obligatoriu și este utilizat după bunul plac pentru a atribui o adresă unică diferitelor secțiuni ale site-ului, făcându-le mai separate. Subdomeniile sunt adesea create pentru forum, blog, tutoriale pe site. De exemplu, puteți merge la centrul de asistență al serviciilor Google la adresa „support.google.com”, unde „support” — acționează ca un domeniu de nivelul trei. Subdomeniile nu trebuie să fie înregistrate și reînnoite suplimentar, ele sunt formate din domeniul principal în orice cantitate necesară.

De ce aveți nevoie de un domeniu zero 

În plus, există și un așa-numit domeniu zero „tehnic”. Acesta este ascuns pentru utilizatori, dar este un element rădăcină obligatoriu din care sunt create toate nivelurile. Domeniul zero nu este selectat în timpul înregistrării, nu are variații și este întotdeauna reprezentat de un punct după zona domeniului. 

Cum să înregistrați un nume de domeniu

Toate domeniile sunt disponibile pentru închiriere. Acest lucru este intenționat: dacă proprietarul site-ului nu mai plătește pentru domeniu, altcineva îl poate închiria — pe internet nu vor exista adrese web abandonate care să nu mai poată fi utilizate.

Proprietarii sunt registratorii de nume de domenii. De regulă, acestea sunt servicii care oferă o serie de servicii — găzduire, nume de domeniu, achiziționarea certificatului SSL și altele. Există zeci de registratori pe piață cu prețuri diferite, deci nu este dificil să găsiți cel potrivit. Termenul minim standard de închiriere a domeniului este de un an. Apoi, acesta poate fi prelungit prin plata tarifului corespunzător. Este important să se ia în considerare faptul că plata inițială este de obicei mai mică decât cele ulterioare. Procesul de înregistrare în sine este simplu și constă din mai mulți pași.

  1. Selectarea unui nume de domeniu. După cum am menționat mai sus, numele de domeniu trebuie să se potrivească cu numele magazinului dvs. online. Alegerea numelui este o etapă separată, la care se acordă atenție atunci când se elaborează un logo, culorile corporative și alte elemente ale identității de marcă. Gândindu-vă la nume, este mai bine să alegeți două sau trei variante, deoarece acesta ar trebui să fie gratuit și disponibil pentru înregistrarea domeniului. 

  2. Verificarea disponibilității. Pe site-ul serviciului selectat în bara de căutare introduceți numele de care aveți nevoie pentru înregistrare și verificați dacă este gratuit. De asemenea, decideți asupra zonei domeniului — tipul acesteia determină costul de închiriere. Cele mai populare pentru magazinele moldovenești sunt „.md”, „.com”. Dacă numele este deja ocupat, alegeți o altă zonă de domeniu sau verificați o variantă dintr-o listă pregătită  în prealabil, de exemplu o formă prescurtată sau o abreviere.

  3. Înregistrare și plată. Adăugați un nume gratuit în coșul dvs. Introduceți datele dvs. pentru a crea un cont și efectuați plata. După aceea, registratorul va deschide accesul pentru a gestiona numele de domeniu. 

  4. Configurarea domeniului. Pentru a integra domeniul cu magazinul online, trebuie să îl conectați la găzduirea web pe care este găzduit site-ul. Cartum oferă deja găzduire. Trebuie să redirecționați domeniul către adresa noastră IP și să faceți o cerere de asistență pentru a-l activa pe server. Acești pași nu trebuie făcuți de unul singur, puteți contacta specialiștii noștri care vor configura totul.

Înregistrarea domeniului
Verificarea disponibilității domeniului și a posibilelor opțiuni de înregistrare la unul dintre servicii

Rețineți că atunci când închiriați un domeniu, registratorul vă poate solicita să furnizați adresa de reședință, numărul de telefon, adresa de e-mail sau informații juridice despre companie. Aceste informații sunt transferate către serviciul WHOIS — o bază de date disponibilă publicului cu numele de domenii înregistrate și proprietarii acestora. Puteți obține informații de bază despre orice domeniu activ, trebuie doar să scrieți adresa acestuia. De exemplu, dacă introduceți „youtube.com” pe site-ul WHOIS, puteți vedea că numele a fost înregistrat în 2005 în California și este deținut de Google LLC. În același timp, toate informațiile personale ale proprietarului domeniului sunt confidențiale și ascunse de marca „nepublicat”.

WHOIS poate servi ca o modalitate alternativă de a verifica disponibilitatea unei adrese web. Dacă numele introdus este ocupat, serviciul va oferi exemple de opțiuni similare gratuite și va afișa imediat tarifele. În plus față de data înregistrării domeniului, este afișat și numele companiei-proprietar. Este posibil să aveți nevoie de acesta pentru a vă plânge la registrator, de exemplu, dacă cineva a creat o copie a magazinului dvs. 

Ce trebuie să știți atunci când înregistrați un domeniu

  1. Abordați cu atenție selectarea domeniului, deoarece nu este recomandat să îl schimbați. Atunci când se creează un nume nou, se anulează clasamentul acumulat în motoarele de căutare. Acest lucru poate afecta negativ poziția site-ului dvs. în Google. Dacă treceți la un domeniu nou, asigurați-vă că configurați redirecționarea pentru a direcționa automat traficul de la vechea adresă web ca să nu pierdeți vizitatorii 

  2. Creați o pagină de parcare — o pagină de destinație care vă prezintă site-ul înainte ca acesta să intre în funcțiune. În acest fel veți „rezerva” domeniul potrivit și vă puteți pregăti magazinul online pentru deschidere cu siguranța că numele este atribuit.

  3. Evitați consonanța cu domeniile concurenților. Deoarece acest lucru crește probabilitatea ca unii dintre potențialii dvs. clienți să ajungă la ei, mai ales dacă magazinele cu o gamă similară de produse sunt pe piață de mult timp. De asemenea, nu utilizați mărci comerciale sau mărci deja existente în numele de domeniu, deoarece poate fi vorba de o încălcare a drepturilor de autor.

  4. Nu permiteți ca domeniul să fie șters. Închirierile de domenii nu se reînnoiesc automat. Pentru a utiliza numele în viitor, trebuie să plătiți pentru anul următor în conformitate cu tarifele registratorului. Majoritatea serviciilor trimit o scrisoare de reamintire pe adresa dvs. de e-mail. În caz de neplată, domeniul este șters în medie într-o lună, dar termenul poate varia în funcție de zona domeniului. Odată ștearsă, adresa web nu mai poate fi restaurată. Vechiul domeniu poate fi returnat doar prin înregistrare standard, dar fostul proprietar nu are niciun avantaj față de alți solicitanți.

Concluzie

Un domeniu este adresa site-ului dvs. web, prin care acesta va fi găsit de potențialii clienți. Deși este destul de ușor să înregistrați un domeniu, există multe lucruri de luat în considerare: SEO-friendly, consonanța cu numele companiei dvs., disimilaritatea cu adresele web ale concurenților și altele. Acordați suficientă atenție selectării unui nume de domeniu care să vă reprezinte magazinul pe toată durata desfășurării activității și să contribuie la creșterea gradului de recunoaștere a acestuia.

Lansați magazinul online
img
Testare gratuită 7 zile