Analize Actualizat: 07.02.2024

Cum se analizează concurenții în comerțul electronic

Cum se analizează concurenții în comerțul electronic

Toate magazinele online de succes își analizează concurenții, deoarece aceste informații îl ajută pe vânzător să-și îmbunătățească afacerea și să dezvolte noi metode de luptă pentru clienți. O analiză eficientă constă în mai multe etape și am povestit despre fiecare dintre ele în articolul nostru.

Conținutul articolului
  1. Stabilirea obiectivelor
  2. Pasul 1. Căutați liderii de piață și identificați concurenții
  3. Pasul 2. Evaluați site-ul de cumpărături online
  4. Pasul 3. Studiați politica de prețuri și sortimentul
  5. Pasul 4. Parcurgerea călătoriei clientului
  6. Pasul 5. Cercetarea propunerea de valoare unică a concurenților
  7. Pasul 6. Explorați canalele de vânzare
  8. Pasul 7. Comparați activitățile de marketing
  9. Rezultatele analizei

În comerțul electronic, lupta dintre magazinele online nu se oprește niciodată. Antreprenorii concurează constant între ei pentru trafic și clienți, pentru că așa se poate construi o afacere de succes. Pentru a câștiga această luptă trebuie să vă cunoașteți bine adversarii, punctele forte și punctele slabe ale acestora. Analiza competitorilor vă va ajuta să obțineți aceste informații și apoi să le folosiți pentru dezvoltarea dumneavoastră.

În acest articol vă vom spune cum să analizați concurenții și în ce constă această analiză.

Stabilirea obiectivelor

Analiza concurenților nu este un scop, ci doar un instrument pe care trebuie să-l utilizați pentru a atinge anumite obiective. Puneți-vă întrebarea: «Ce anume vreau să obțin din rezultatele analizei?». Următoarele acțiuni pe care le veți întreprinde vor depinde de acest răspuns. De exemplu, doriți să utilizați informațiile obținute în urma analizei pentru a vă îmbunătăți propunerea unică de vânzare și pentru a crește vânzările. Pornind de la acest lucru, atunci când vă studiați concurenții, trebuie să aflați:

  • Cine sunt liderii din nișa dvs. pentru un magazin online;

  • care sunt site-urile lor web;

  • care este politica lor de prețuri și sortimentul;

  • care sunt caracteristicile ofertelor lor de vânzare;

  • ce canale de vânzare folosesc;

  • ce activități de marketing desfășoară.

Alegeți propriile obiective și detaliați informațiile pe care trebuie să le colectați. Numărul de elemente poate varia, dar nu le faceți prea asemănătoare între ele. Acestea vor fi punctele de control pe care ar trebui să le treceți în timpul analizei — este posibil ca în acest proces să aflați chiar mai multe informații despre concurenții dumneavoastră.

Pasul 1. Căutați liderii de piață și identificați concurenții

Există lideri în comerțul electronic moldovenesc. Aceștia sunt jucători mari, cum ar fi ENTER Online. Este foarte dificil pentru magazinele online cu un sortiment mai restrâns să concureze cu aceștia. Îi puteți analiza doar pentru dezvoltarea generală și înțelegerea tendințelor comerțului electronic. Dar cei care vă interesează cu adevărat sunt liderii nișei dvs. specifice. Chiar și nișele mici sau specifice au propriii lideri și ar trebui să fie considerați concurenți.

Pentru a determina gama de concurenți, studiați rezultatele căutării pe Google. Începeți cu interogări mai generale, de exemplu, obțineți rezultate pentru interogarea de cuvinte cheie «magazin online de bijuterii». Vedeți cine se află pe prima pagină a rezultatelor, excluzând publicitatea contextuală. Să sperăm că vă veți regăsi și dvs. în rezultate, deoarece adevărații lideri de piață acordă multă atenție SEO și aproape întotdeauna ocupă primele poziții în motorul de căutare Google.

După întrebările generale, treceți la cele mai specifice. De exemplu, studiați rezultatele pentru cuvintele cheie care conțin numele produselor dvs. populare, cum ar fi «cumpara cercei». În partea de sus a rezultatului este posibil să fie piețe, dar nu ne interesează. Prima pagină ar trebui să fie ocupată de unul dintre liderii nișei dumneavoastră, pe care l-ați identificat mai devreme. Aceștia vor fi obiectul analizei dumneavoastră.

Pentru interogări mai restrânse, obținem aceleași magazine în rezultatele căutării ca și pentru interogările generale

Pasul 2. Evaluați site-ul de cumpărături online

Odată ce aveți o listă a concurenților, puteți trece la studierea lor mai în detaliu. Ar trebui să începeți cu site-urile web. Uneori, un site web poate fi aproape principalul atu al unui magazin online, datorită nivelului său ridicat de utilizare sau funcționalitate. Atunci când analizați site-urile web ale concurenților, acordați atenție la:

  • designul — ce culori, bannere și fonturi folosește magazinul online, cât de comodă este utilizarea site-ului;

  • navigare — cum este construită căutarea de informații și produse pe site, cât de ușor este să găsești ceea ce are nevoie clientul, de exemplu, prin intermediul filtrelor;

  • catalogul — ce structură are, pe ce principiu sunt împărțite mărfurile în categorii și subcategorii;

  • fișa produsului — ce informații conține și din ce elemente este alcătuită;

  • versiunea mobilă — cât de bine este adaptat site-ul pentru utilizarea pe dispozitive mobile;

  • viteza — cât de repede se încarcă site-ul;

  • conținut suplimentar — dacă site-ul are un blog sau alte informații suplimentare care pot fi de interes pentru vizitatori.

Atunci când evaluați acești parametri, acordați atenție atât avantajelor, cât și dezavantajelor site-urilor concurenților. Dacă vedeți unele soluții interesante pe care nu le aveți, atunci reparați-le și luați în considerare aplicarea lor pe site-ul dvs. Dacă site-urile dvs. sunt la același nivel și nu este clar, datorită a ceea ce vă puteți evidenția, căutați o oportunitate de a devansa concurența în alte aspecte.

Pasul 3. Studiați politica de prețuri și sortimentul

Pentru mulți oameni, prețul este factorul decisiv atunci când iau o decizie de cumpărare, astfel încât este esențial să aveți articole la prețuri competitive. Uitați-vă la prețurile practicate de alți comercianți online pentru produsele pe care le vindeți. Dacă acesta este vizibil mai mic, aflați de ce. Poate că ar trebui să căutați un nou furnizor pentru magazinul dvs. online. De asemenea, reconsiderați-vă costurile de operare, care pot afecta marjele pe produse. De exemplu, cheltuiți prea mult pentru depozitarea sau ambalarea produselor. Dacă, dimpotrivă, prețurile dvs. sunt mai mici decât ale concurenților, ar trebui să puneți mai mult accent pe acest aspect în activitățile dvs. de marketing.

Comparați gama concurenților cu cea pe care o oferiți dumneavoastră. Clienților le place gama largă de sortimente, adică o selecție mare, și preferă magazinele care le oferă acest lucru. Dacă liniile de produse nu se potrivesc, este în regulă, dar atunci trebuie să înțelegeți ce poate face gama dvs. pentru a atrage cumpărătorii. De exemplu, produse de calitate superioară sau disponibilitatea unor produse importate care sunt mai unice decât cele ale concurenților dumneavoastră.

Pasul 4. Parcurgerea călătoriei clientului

Una dintre cele mai bune modalități de a vă cerceta concurența este să le folosiți serviciile. Cumpărați ceva de la magazinele online concurente și vedeți cum se comportă acestea cu clienții lor. Vorbiți cu managerii, verificați calitatea serviciilor, viteza de expediere a comenzilor etc. Mergeți până la capăt ca un simplu cumpărător și comparați serviciile oferite clienților cu cele oferite de dumneavoastră. Fiți exigent și meticulos în rolul dumneavoastră de client pentru a vedea cum se ocupă concurenții de diferite situații.

Comparați-vă experiențele cu cele ale altor cumpărători. Citiți recenziile de cumpărături online ale altor clienți, ce li se laudă și ce li se reproșează. În acest fel, vă veți putea forma o opinie obiectivă despre ei. Acest lucru vă va permite să înțelegeți dacă trebuie să îmbunătățiți ceva în activitatea magazinului dvs. online sau cum vă comparați deja favorabil cu concurenții dvs.

Comentariile clienților vă vor spune despre neajunsurile concurenților dvs.

Pasul 5. Cercetarea propunerea de valoare unică a concurenților

Fiecare magazin online încearcă să vină cu ceva care să îl facă să iasă în evidență și să îl facă mai atractiv în ochii clienților. Aflați pe ce mizează concurenții dumneavoastră. Poate că este vorba de transportul gratuit sau de o garanție pe viață pentru produse. Magazinele online populare au întotdeauna ceva care atrage atenția clienților și pe care îl folosesc ca argument în favoarea lor. Magazinele vorbesc despre acest avantaj pe site-ul lor, pe bannere, în buletinele de știri și în reclame. Evaluați din punctul de vedere al cumpărătorului cât de atractivă este propunerea unică de vânzare a concurenților dumneavoastră. Dacă această ofertă este cu adevărat valoroasă, gândiți-vă cum puteți răspunde. Doar nu copiați trucurile concurenților, pentru că a fi secundar duce întotdeauna la pierderea bătăliei pentru clienți.

În plus față de vânzarea de bijuterii, magazinul oferă o serie de servicii, inclusiv producția individuală de bijuterii în funcție de designul clientului

Pasul 6. Explorați canalele de vânzare

Vedeți dacă concurenții dvs. folosesc și alte canale de vânzare în afară de site-ul web. De exemplu, piețe de desfacere, rețele sociale etc. Aveți nevoie de această analiză pentru a ști cât de largă este audiența de potențiali clienți la care ajung concurenții dvs. Dacă folosiți unul sau două canale, iar concurenții dvs. folosesc cinci, veți fi inferior acestora. Pur și simplu din cauza recunoașterii mai mici cauzate de numărul mic de mențiuni ale magazinului dvs. online.

Pe baza rezultatelor cercetării, ar trebui să decideți în ce canale de vânzare trebuie să vă creșteți prezența. Nu trebuie să vă copiați complet concurenții și să vă expuneți produsele pe platforme identice. Vă puteți extinde sfera de influență chiar și în detrimentul canalelor în care concurenții dvs. nu există. Cheia este să țineți pasul cu concurenții dvs. și să căutați noi audiențe de clienți.

Pasul 7. Comparați activitățile de marketing

Explorați ce metode folosesc concurenții dvs. pentru promovarea magazinelor lor online. Informații despre promoții, concursuri și oferte speciale pot fi găsite pe site-urile sau rețelele sociale ale magazinelor. De asemenea, este util să vă abonați la newsletterele competitorilor pentru a primi rapid informații despre noua lor activitate de marketing. La fel ca și în cazul propunerea de valoare unică, acestă analiză este necesară pentru a înțelege cum vă poate depăși marketingul pe cel al concurenților. Dar, spre deosebire de propunerea de valoare unică, este complet normal să adoptați practicile concurenților în crearea propriei strategii de promovare.

Este posibil să aflați ceva nou despre promovare de la concurenții dvs., ceva ce nu ați utilizat niciodată anterior. De exemplu, veți vedea că concursurile pe Instagram au un efect pozitiv și că, prin intermediul lor, concurenții atrag mulți clienți. După aceea, veți începe să organizați interacțiuni similare pe pagina magazinului dvs. de pe Instagram. De asemenea, puteți lansa alte promoții, orientându-vă spre cele pe care le desfășoară concurenții, dar cu condiții îmbunătățite pentru clienți.

Rezultatele analizei

Reexaminați informațiile pe care le-ați adunat în urma analizei concurenților. Analizați ce ați învățat și gândiți-vă cum să utilizați aceste date. Rezultatul ar trebui să fie un plan de acțiune pentru a vă îmbunătăți magazinul online, care vă va permite să vă ajungeți din urmă, să vă depășiți sau să vă desprindeți de concurenți. Repetați în mod regulat analiza concurenților dumneavoastră, deoarece vă va ajuta să vă îmbunătățiți activitatea și să înțelegeți ce se întâmplă în nișă. La urma urmei, competiția este unul dintre cele mai bune stimulente pentru dezvoltarea afacerii.

Lansați magazinul online
img
Testare gratuită 7 zile