Сразу после открытия интернет-магазина появляется вопрос, как его раскрутить. Ведь без продвижения сайт останется просто красивым каталогом товаров, о котором никто не знает. В этой статье мы решили вкратце рассказать о пяти самых эффективных инструментах раскрутки интернет-магазина.
După lansarea unui magazin online, proprietarul afacerii trebuie să se ocupe aproape continuu de promovare. Fără promovare, site-ul va rămâne doar un catalog frumos de produse despre care nimeni nu ştie. În acest articol vom discuta despre cele mai eficiente cinci instrumente pentru promovarea unui magazin online.
Cele mai populare instrumente pentru promovarea unui magazin online
Promovarea unui magazin online acesta este un set de instrumente și acțiuni care au ca scop popularizarea magazinului și atragerea utilizatorilor pe site care vor plasa o comandă.Cele mai bune instrumente de promovare includ:
-
SEO;
-
publicitate în motoarele de căutare;
-
rețele sociale;
-
email marketing.
SEO
SEO (Optimizarea pentru motoarele de căutare) este un set de tehnologii şi metode destinate îmbunătățirii poziției unui site web în rezultatele motoarelor de căutare. Traficul generat prin optimizarea pentru motoarele de căutare se numeşte trafic organic. Scopul SEO este să vă asigurați că site-ul dvs. se află în top a rezultatelor căutării pentru diferite interogări de căutare. De exemplu, dacă aveți un magazin de veselă, veți dori ca utilizatorii să găsească site-ul dvs. căutând „cumpără furculițe” sau „cumpără un set de ceai”. Acest lucru poate fi realizat prin optimizare. Citește mai multe despre SEO în articolul nostru dedicat.
Majoritatea magazinelor online investesc în SEO, subliniind importanța acestuia ca instrument de promovare. Dacă este realizată corect, optimizarea oferă rezultate excelente în timp. Niciun alt canal nu oferă atât de mult trafic, mai ales gratuit, precum SEO. Avem numeroase studii de caz care demonstrează acest lucru, inclusiv exemple în care munca de SEO a crescut traficul organic de 24 de ori.
Avantajele SEO:
-
Trafic gratuit—nu trebuie să plătiți pentru clicuri sau vizualizări;
-
Permite concurarea cu marii jucători—puteți promova site-ul pentru interogări mai puțin evidente şi cu frecvență redusă, obținând trafic chiar și în condiții de concurență ridicată;
-
Rezultate pe termen lung—veți continua să primiții trafic chiar și după finalizarea principalelor lucrări de optimizare;
-
Poate fi realizat independent—există numeroase ghiduri online pentru SEO de bază, care permit optimizarea site-ului fără a apela la specialiști.
Dezavantajele SEO:
-
Dacă nu ați optimizat niciodată site-ul şi doriți rezultate semnificative, va trebui să angajați un specialist SEO pentru o optimizare aprofundată;
-
Nu oferă rezultate imediate—pot trece mai mult de o lună de la începerea optimizării până la primele rezultate;
-
Necesită muncă constantă asupra conținutului—cerințele motoarelor de căutare se schimbă, iar concurenții lucrează de asemenea la optimizare, astfel că trebuie să actualizezi regulat conținutul pentru a menține pozițiile.
Google Ads
Google Ads este un set de instrumente care vă permit să vă promovați produsele și serviciile pe Google în schimbul unei taxe. Publicitatea în motoarele de căutare include anunțuri contextuale şi remarketing dinamic.
Publicitate contextuală
Anunțurile contextuale Google Ads sunt un instrument pentru afișarea anunțurilor între rezultatele de căutare. Anunțurile contextuale sunt similare cu rezultatele obișnuite ale căutărilor, dar includ o etichetă „Sponsorizat”. Principalul avantaj al acestui tip de publicitate este că anunțurile sunt afișate în cele mai vizibile părți ale paginii, înaintea rezultatelor organice. Sistemul decide ce anunțuri să afișeze pe baza interogărilor de căutare şi a relevanței anunțurilor. Depinde, de asemenea, de oferta publicitarului, adică de cât este dispus să plătească pentru un clic.
Avantajele publicității contextuale:
-
Afișează anunțuri doar utilizatorilor potențial interesați;
-
Poate fi configurată independent;
-
Publicitarul plăteşte doar pentru clicurile pe anunțuri.
Dezavantajele publicității contextuale:
-
Concurență ridicată;
-
Configurarea greșită poate duce la risipirea banilor;
-
Google poate afișa mai multe anunțuri de la diferiți publicitari simultan.
Remarketing dinamic
Remarketingul dinamic este un instrument care vă permite să afișați anunțuri utilizatorilor care au vizitat deja site-ul dvs. Google urmărește modul în care utilizatorii au interacționat cu magazinul dvs. online, ce produse au vizualizat şi creează automat anunțuri pe baza acestor informații. Aceste anunțuri sunt afișate pe site-urile partenere ale Google, care poate să nu aibă legătură cu magazinul dvs. online, cum ar fi site-urile de știri. Anunțul include de obicei o mică imagine a produsului şi prețul acestuia, iar prin clic pe banner utilizatorul este direcționat către pagina produsului. Aflați mai multe despre remarketingul dinamic şi configurarea acestuia în articolul nostru dedicat.
Avantajele remarketingului dinamic:
-
Anunțurile sunt personalizate şi adresate unui public interesat;
-
Permite recuperarea clienților care nu au finalizat o achiziție;
-
Reclamele sunt generate automat.
Dezavantajele remarketingului dinamic:
-
Necesită o audiență pentru care sistemul să poată colecta date;
-
Este necesară configurarea colectării datelor în Google Analytics;
-
Bannerele pot fi blocate de serviciile care elimină reclamele de pe site-uri web
Email marketing
Email marketingul implică promovarea afacerii prin campanii de email. Cu ajutorul mailing-urilor în masă, puteți informa publicul despre promoții, oferte speciale, produse noi etc. Trimitere în masă personalizate încurajează clienții individuali să facă achiziții. De exemplu, o trimitere în masă cu produse pe care clientul le-a adăugat în coș, dar nu le-a cumpărat.
Avantajele email marketingului:
-
Poate fi învățat independent;
-
Costuri reduse—plătiți doar pentru utilizarea serviciului de trimitere emailuri;
-
Datorită segmentării listelor de trimitere, puteți trimite oferte relevante utilizatorilor;
-
Este ușor de monitorizat rezultatele, cum ar fi clicuri, tranziții şi achiziții.
Dezavantajele email marketingului:
-
Construirea unei liste de contacte este lentă, iar cumpărarea acesteia nu este recomandată;
-
Este necesară o persoană care să creeze template-uri pentru emailuri;
-
Informează utilizatorii mai mult decât îi încurajează să cumpere.
SMM
Social Media Marketingul (SMM) promovează afacerile pe rețelele sociale. SMM atrage clienți noi, crește notorietatea mărcii şi sporește vânzările. Spre deosebire de alte instrumente de marketing, rețelele sociale oferă metode de promovare atât gratuite, cât şi plătite. Puteți crea conținut care devine popular şi atrage utilizatori pe profilul magazinului, sau puteți lansa anunțuri țintite pentru a direcționa utilizatorii direct pe site-ul dvs. Flexibilitatea marketingului pe rețele sociale permite găsirea formulei perfecte de promovare şi extinderea bazei de clienți.
SMM-ul nu doar extinde publicul dvs., ci sprijină şi vânzările generale. De exemplu, clientul Cartum, magazinul Atributmold, a început să primească primele vânzări prin TikTok. Ei căutau o metodă de promovare economică şi au ales rețelele sociale. Publicând videoclipuri despre procesul de producție, au atras utilizatori. Astăzi, Atributmold este o afacere internațională de succes, cu clienți în diverse țări.
Avantajele SMM-ului:
-
Acces la un public larg;
-
Numeroase ghiduri permit promovarea independentă;
-
Gamă largă de instrumente şi strategii de promovare;
-
Rețelele sociale active sunt o condiție obligatorie pentru creșterea şi popularizarea mărcii.
Dezavantajele SMM-ului:
-
Metodele gratuite pot necesita mult timp pentru a produce rezultate;
-
Concurență ridicată;
-
Uneori este dificil să transferați traficul de pe rețelele sociale pe site.
Concluzii
Există multe canale pentru promovarea unui magazin online, fiecare având avantaje şi dezavantaje. Când alegeți canalele, luați în considerare nișa dvs. şi bugetul publicitar. După lansare, analizați indicatorii pentru a investi doar în canale eficiente şi pentru a crește vânzările.